Voorbij jaloezie

man being alone in the dark
Jaloezie kan veel kapot maken in een relatie. Jaloezie raakt vaak onze donkere kantjes. Donkere kantjes die we niet willen zien van onszelf. We zijn er bang van. Wanneer we de waarheid over onszelf niet onder ogen willen zien, dan komt er iets minder moois naar buiten.

Share Deze Post

Jaloezie, weinig mensen die er nog niet mee te maken kregen in hun relatie. Ook ik geraak er niet onderuit. Jaloezie kan me soms heel onverwachts te pakken hebben, op zo’n manier dat het helemaal bezit van me neemt. Tegelijkertijd heeft het me al enorm veel geleerd over mezelf. Jaloezie is een goede graadmeter voor uitdagingen waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt. 

Jaloezie kan veel kapot maken in een relatie. Of het nu een liefdes-, familie-, vriendschaps- of professionele relatie is. Ik leg de focus in dit schrijven op de liefdesrelatie. Jaloezie raakt vaak onze donkere kantjes. Donkere kantjes die we niet willen zien van onszelf. We zijn er bang van. Wanneer we de waarheid over onszelf niet onder ogen willen zien, dan komt er iets minder moois naar buiten. Jaloezie kan zich op die manier uiten in onder meer kwaadheid, bezitterigheid, angst, dominantie, manipulatie, impulsief gedrag, stalking, verdriet, onzekerheid, depressie en een gevoel van machteloosheid. Ook je lichaam kan er stevig onder lijden. Hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, spijsverteringsproblemen… maar ook paniekaanvallen en waanideeën kunnen de overhand nemen.

Al deze zaken doen een relatie geen goed. In het beste geval hangt het voor lange tijd sluimerend boven je relatie tot het op een zekere dag helemaal ontploft. In het slechtste geval loopt de relatie in een sneltreinvaart op de klippen, nog voor je er goed en wel op een gezonde manier met elkaar over gesproken hebt. Niet te verwonderen dat jaloezie het groene monster wordt genoemd. Een ogenschijnlijk onvermijdelijk kwaad dat we precies maar niet onder controle krijgen. En toch kan het! 

 

couple sitting distressed on the bed
Foto door Alex Green van Pexels

Jaloezie vertelt veel over ons diepere zelf en kent vele lagen. De dieperliggende oorzaken van jaloezie kunnen grofweg opgedeeld worden in een viertal redenen: 

Gebrek aan (zelf)vertrouwen: bij gebrek aan zelfvertrouwen maar ook bij gebrek aan vertrouwen in je partner(s)

Verlatingsangst: veel mensen zijn bang dat hun partner hen zal verlaten, dat ze alleen zullen vallen

Laag zelfbeeld en onzekerheid: wanneer je je niet goed genoeg voelt ten opzichte van je partner of anderen

Afhankelijkheid van je partner: in sommige relaties zijn partners zo afhankelijk van elkaar dat het idee dat dat zou veranderen ondraaglijk wordt

Deze oorzaken zijn complex. Vaak zijn ze al vele jaren geworteld in je onderbewuste. Hoe je jouw kindertijd beleefd hebt, is hierin van cruciaal belang. Maar ook traumatische ervaringen op latere leeftijd, zoals de sterfte van een familielid of ontrouw door een ex-partner kunnen iets in gang zetten dat vele jaren nodig heeft om te helen. Ook wordt hierin het eigen gedrag soms geprojecteerd op de partner. Wanneer je zelf de neiging hebt om vreemd te gaan, denk je al snel dat je partner daar ook toe in staat is. 

Maar hoe raak je nu af van die jaloezie? 

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Jaloezie is ook niet iets dat je helemaal moet wegcijferen, dan lieg je tegen jezelf. Maar je kan er wel mee aan de slag. Dit is mijn voornaamste tip!

Tip!

Beweeg met je muis naar het hart en de tip komt tevoorschijn!

Voorbij Jaloezie!

Bij jaloezie heb je al snel de neiging om de ander van iets te beschuldigen. “Je flirt met die vrouw!”, “Het is zeker leuker lunchen met die dan met mij!” Probeer eerst tot rust te komen en de tijd te nemen om die beschuldigingen even los te laten. Wat wordt er diep in jou getriggerd? Wat komt er naar boven bij jou? Probeer te begrijpen wat voor jou de precieze reden is dat je jaloers bent. Als je die reden voor jezelf kunt omschrijven, ben je al een hele stap vooruit en een stukje dichter bij de oplossing. Veel succes alvast ermee!

Of als je graag dieper aan de slag wil met jaloezie, kan je mij ook contacteren voor een individuele coachingsessie. Ik help je graag vooruit!

Meer Verhalen

man being alone in the dark
Relaties

Voorbij jaloezie

Jaloezie kan veel kapot maken in een relatie. Jaloezie raakt vaak onze donkere kantjes. Donkere kantjes die we niet willen zien van onszelf. We zijn er bang van. Wanneer we de waarheid over onszelf niet onder ogen willen zien, dan komt er iets minder moois naar buiten.

Man in the forest
Intimiteit

Ik hoef niet

Op het ritme van de mensen rondom en dichtbij mij. Op het ritme van de tijd. 
Op het ritme van moeder natuur. 
Op mijn ritme.

Scroll to Top

Maak je graag even kennis met me?