Aanraking is Gezond!

Je merkt het misschien wel bij jezelf. Tijdens de coronaperiode mis je iets dat je daarvoor wel op een of andere manier had. Al was het maar een vlug schouderklopje of een toevallige streling van iemands arm die passeert in je nabijheid. Onze zintuigen zijn niet alleen gemaakt om te zien of te horen, maar ook om te voelen, te ruiken en te proeven. 

Jonge baby’s hebben aanraking nodig om tot een goede hechting te komen op latere leeftijd. Aanraking zorgt voor vertrouwen in jezelf, anderen en de wereld. Bij aanraking, knuffels en zelfs oogcontact komt oxytocine vrij. Dit knuffelhormoon helpt om je kalm te voelen, stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en zelfs je pijngrens te verhogen. Het maakt je weerbaarder, vrediger, je slaapt beter en je voelt je nauwer verbonden met anderen. 

Maar aanraking brengt ook uitdagingen met zich mee. Het kan je herinneren aan een pijnlijke of traumatische ervaring uit het verleden. Het doet je soms kwetsbaarder voelen, wat allerlei gevoelens naar boven kan brengen. Soms wordt aanraking te overweldigend. Angst en kwaadheid kunnen dan de overhand nemen. Voorzichtigheid is dus geboden. 

Dus als je vandaag nog geen knuffel ontvangen hebt en er eigenlijk wel behoefte aan hebt. Aarzel dan niet om de juiste persoon aan te spreken en er gewoon naar te vragen! We durven meestal niet spontaan om een aanraking vragen van iemand. 

“Op een speelse manier met elkaar in verbinding gaan. Voelen waar je grenzen liggen en deze ook te bewaken. Afstand, nabijheid in een cocon van geborgenheid.”

Picture of San

San

Velen geven ook spontaan een zoen of knuffel, zonder echt in te checken met de ander of die dat eigenlijk wel wil. Aanraking en knuffelen met de ander draait daarom boven alles om consent. Wederzijdse toestemming is van primordiaal belang. Iets waar we in onze samenleving jammer genoeg maar weinig kaas van gegeten hebben. Vooral de persoon in een machtigere positie maakt hierin vaak bewust of onbewust misbruik van de ander. Vaak voorkomend zijn het mannen ten opzichte van vrouwen, assertieve mensen ten opzichte van timide mensen, volwassenen ten opzichte van kinderen, werkgevers ten opzichte van werknemers. Vaak zonder slechte bedoelingen, maar wel omdat het kan en geaccepteerd wordt als normaal. Herinner misschien de tante die je als kind van je ouders absoluut een zoen moest geven, terwijl je dat eigenlijk niet wou. Het zit vaak in kleine dingen. 

Wil je graag op een meer consensuele manier in aanraking gaan met je naasten, geliefden, kinderen of vrienden? Laat je hieronder inspireren door het ‘Wiel van Consent’ van Betty Martin.

Maak je graag even kennis met me?